tiistai 9. joulukuuta 2014

Tip-tap, tip-tap, tipe, tipe, tip-tap

Ekat jouluruuat syöty! Donna kutsu mutkin lounaalle tänään ja mentiin kera isovanhempien syömään Ruotsin perinteinen julbord. Isukkikin ilmestyi paikalle! Oli tosi hyvää ruokaa. Ainoo vaan, että mun lempparit eli kaikki laatikot ja rosolli puuttuivat täysin. Tilalla olikin sitten ilmeisesti Ruotsin joulupöytään kuuluvia kotitekoisia lihapullia, prinssinakkeja, falukorv (joku svensk makkara), erilaisia kananmuna juttuja ja Ruotsin perinteinen Janssons Frestelse (=Janssonin kiusaus). Mutta en valita ollenkaan ja kivasti meni isovanhempienkin kanssa jälleen.


Koska materialismi on yhtä suuri kuin onnellisuus, lähdin ennen herkkulounasta ostamaan joululahjoja (=julklappar) Nyköpingin huikeaan keskustaan. Löysin onneksi kaikkea pientä kivaa vaikka aikaa ja kauppoja olikin rajoitetusti. Mutta huomista odotellessa, sillä sitten se ilo vasta kunnolla alkaa kun pääsen matkustamaan päivävisiitille ihanaan Tukholmaan. Isovanhemmat lupautuivat hoitamaan muksut kotiin. :) Jee!

Asiasta kukkaruukkuun täällä on outoa toi, ettei ole sellaisia roskiskatoksia - millasiin oon Suomessa omakotitalojen pihalla tottunut - vaan roskikset hengaavat jossain pihalla ja joka toinen viikko ne raahataan aamulla tienreunaan ja sitten kun tulee illalla kotiin niin simsalapim ne ovatkin taas tyhjiä. En oo myöskään tottunut siihen, että omakoti alueella näin monella on biojäteastiakin. Valehtelematta meidänkin tiellä n.90% omistaa myös sellaisen ja se vedetään tien viereen normi roden kanssa. En sitten tiiä onko tää vaan joku Nyköping-juttu.


Matkustin tänään ensimmäistä kertaa Nyköpingin julkisella liikenteellä. Bussilinjoja ilmeisesti on vain kolme ja meidän vierestä menee kaksi kertaa tunnissa bussi, jolla pääsee vähän päälle viidessä minuutissa keskustaan. Ihan kätevää, mutta hassua kun on tottunut siihen, että jos missaa yhden bussin niin max 10min päästä tulee seuraava. Mutta hyvä oppia salee tällanenkin.

Mahtava mobiili lippu.
Eilen oli kyllä kiva ilta. Tai no se iltapäivä sen jälkeen kun hain muksut tarhasta. Kaks vee ei ollut nukkunut päikkäreitä niin hän nukahti sitten mun jalkojen väliin lattialle kesken leikkien. Nostin pikkusen sohvalle jatkamaan uniaan ja katottiin Elsin ja Willin kanssa leffa nimeltään Pikku Kananen. Elsille tuli jossain välissä tylsää (se ei jaksa ikinä kattoo hirveen pitkään mitään), joten keksin iskeä sille mun hiusharjan käteen ja seuraanvanlaista taidetta syntyi lopulta veljen avustuksella:

Will innostui myös ottamaan selfietä puhelimellani (Selfie tarkoittaa henkilön omasta itsestään ottamaa valokuvaa. Tyypillisesti selfie otetaan älypuhelimella puhelimen etukameralla. Kertoo meille ihanainen wikipedia), joten tämäntyyppistä materiaalia löytyy myös paljon:


Äsken oltiin koko perheen ja isovanhempien voimin Emilin ja Elsin julfestissä (=joulujuhla). Se pidettiin tossa ihan meidän vieressä sijaitsevassa kivassa melko uudessa kirkossa. Lapsukaiset lauloivat ja saatiin muutamaan kertaan naurahtaakin kun joku lapsista halusi vetää oman shown. Siinä sitten myös tajusin, etten osaa yhtäkään joululaulua ruotsiksi... Ehkä pitää alkaa opiskella.

Lauleluiden jälkeen oli fika hetki. Jokainen perhe oli tuonut oman eväskorinsa mukanaan. Meidän korista löytyi kahvia, Lussekatt- pullia, mandariineja ja lapsille mehua. Noi Lussekatt-pullat ovat siis Ruotsin Lucianpäivä- viikonloppu perinne pullia, joiden erikoinen maku tulee sahramista. Mä maistoin niitä nyt ekaa kertaa ja en selkeesti ole true-ruotsalainen, sillä mun mielestä ne ei ollut ihan hirveen hyviä... :D


Siinä se nyt on: Lussekatt. Kuulemma kyllä parempia itsetehtyinä.
Hyvä päivä takana ja nyt tuntuu, että kello olisi jo kahdeksan vaikka se on vasta jotain viisi. Annan farmorin ja farfarin häslää vanhempien kanssa ylhäällä ja itse hengaan omassa rauhassani alakerrassa. Kelpaa!

Onneksi mulla on myös sellainen kutina, että tää hyväpäivä- buumi jatkuu, sillä sunnuntaina saan taas ihanaa seuraa Suomesta muutamaksi päiväksi ja ensi viikon lauantaina myös mummo, pappa ja mami lentävät meren yli kattomaan millaseen mestaan ne ovat mut oikeen päästäneet!

Niin ja mulla enää 12 päivää Suomeen ja siellä odottavaan parin viikon lomaan.

<3S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti