maanantai 11. toukokuuta 2015

lehmiä, aurinkoa ja juhlintaa

Nyt se on virallista, että mun aupair-uraa on jäljellä enää 24päivää. Koti kutsuu sunnuntaina 7.6. ja uusi työ alkaa sitten luultavasti heti ma 8.6. Jotenkin tosi outoa ajatella, että neljän viikon päästä en enää asu Ruotsissa. (Ei musta kyllä nyt enää muutenkaan edes tunnu, että asuisin ulkomailla.) Sekin on outoa, etten enää käytä enkkua ja ruotsia päivittäin, vaan voin höpistä suomeksi. Tai vaikka puhuisinkin ruotsia, ei kukaan katso minua ja tokaise: "ai sä oot Suomesta!" Oon siis tosi ylpee, että oon suomalainen ja mulla on se suomiaksentti, mutta välillä se ärsyttää kun porukka kuulee heti etten ole täältä alunperin. Mutta ylpeänä kolmea kieltä sujuvasti puhuvana, voin kivasti jatkaa Suomielämää.


Viikonloppu meni tosi nopeasti. Lauantaina heräsin 7:45 pirteänä ja en sitten enää saanut unta. Nousin, menin syömään aamiaista ja yhdeksän jälkeen lähdimme kohti Örnaa ja kosläpp- nimistä tapahtumaa. En ollut ennen kuullutkaan asiasta, mutta ilmeisesti Suomessakin porukka kerääntyy näin toukokuussa katsomaan kun lehmät päästetään ensi kertaa laitumelle. Minä, nanna, Donna ja lapset pakkauduimme Fordiin ja matka alkoi. Noin 4km ennen Öknaskolania alkoi jono. Olimme jo luovuttamassa, sillä tilanne näytti toivottomalta, mutta onneksi kerrankin olimme ajoissa liikenteessä ja jonotimme muiden lehmäfanien kanssa. Ilma oli ihana auringon ja lämmön kera, joten en ihmettele yhtään, että koko Ruotsi oli siellä. Lopulta melko nopeasti sujuneen ruuhkailun jälkeen saavuimme paikalle, parkkeeraasimme pellolle muiden mukana ja jatkoimme paikkaan, jossa näemme tämän mahtavan lehmien vapautuksen!



Odottelimme 45 extraminuuttia, sillä järjestäjät halusivat mahdollisimman monen pääsevän paikalle. Lopulta kello 11 kuuluttaja kuulutti, että nyt nämä 80kpl maitolehmää ovat päästetty vapaaksi ja kohta ne kirmasivatkin kahden juoksuttajanaisen perässä mäkeä alas. Ja sitä ilon määrää kun ne pääsivät tuliterälle kevätlaitumelle! Lapset tykkäsivät ja olihan se kiva nähdä vähän Ruotsalaista perhekulttuuria. Paikalla oli nimittäin varmaan ainakin 5000 ihmistä vauvasta vaariin. Arla tarjosi jokaiselle myös pullat ja maitopönikän.

Aika nopeasti lehmien päästämisen jälkeen lähdimmekin jo kotia kohti. Mami alkoi tehdä lunchia ja muut valmistautuivat iltapäivän synttärijuhliin. Söimme, jonka jälkeen viimeiset valmistelut ja kahden aikaan lähdimme kohti Tukholmaa. Onneksi Ford on tilaihme ja mahduimme koko porukka nannaa myöten yhteen autoon.



Kolmelta alkoivat Johan-serkun nelikymppiset. Paikalla olivat Johanin vanhemmat (sama pariskunta, joka oli silloin Sälenissä meidän mukana) ja näiden sisaruksia lapsineen ja lapsenlapsineen. Oli kyllä ihan kiva ja rento meininki ja kiva nähdä Carin siskoa ja tämän kaksi vuotiasta. Söimme hyvää ruokaa ja lopuksi kakkua ja ähkyn partaalla lähdimme seitsemän aikaan kotia kohti. Ilta sujui rennosti vain hengaillen ja nukahdin perjantaintyyliin ennen yhtätoista.


Sunnuntaina heräsin taas 7:45. En tiedä miksi. Kuitenkin lepäilin kymmeneen, jolloin hain aamiaista. Synttärivalmistelut olivat täydessä vauhdissa. Soittelin sitten lounaan jälkeen mummille, mummolle sekä äitille toivottaakseni hyvää äitienpäivää. Ja kerroin samalla ilouutisen, että tulen Suomeen ja pysyn siellä ainakin vuoden. Kesken skypepuhelun mummolaan, kuulin kuinka joku vanhempi täti tuli jo paikalle. Ajaksi Elsin 5v. synttärikutsuun oli laitettu 14 ja kello oli n.13:30. Elsi tulikin hakemaan minut moikkaamaan faster Carinia eli Carin isän siskoa. Mukava täti ja oli hyvin mielissään kun vihdoin pääsi tapaamaan minut. Oli kuulemma kuullut todella paljon hyvää.


Pidin tädille hetken seuraa ja juttelimme niitä näitä. Vieraita alkoi valua kahdelta ja kohta meitä olikin yhteensä 14 lasta (ikähaarukka 9kk-6v.), kuusi vanhusta, kaksi äitiä, yksi isä sekä minä. Menoa ja melskettä riitti, mutta kivasti meni! Neljältä lasten vanhemmat hakivat muksunsa pois ja vanhukset jäivät vielä dinnerille. Cari grillasi jotain itse metsästämäänsä eläintä. Oli kyllä hyvää!

Ähky olikin sitten jokaisella illan sana. Olimme syöneet kolmea erilaista kakkua päivän mittaan ja dinnerin jälkeen vielä juustoja. Mutta ei valittamista, sillä harvoin sitä noin paljon luxus ruokaa on tarjolla ja vielä ihan ilmaiseksi.
Ihan semi kivat maisemat sieltä Johanin kämpän parvekkeelta!

Viimeisistä neljästä viikosta tulee kiireiset. Äiskä matkustaa, isukki matkustaa, nanna matkustaa. Minä pysyn kotona ja joustan niin paljon kuin pystyn.

Kivaa ja keväistä viikkoa!

<3S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti